Brood versieren doe je zo!
Spelen met eten kan soms zóó leuk zijn! Het leuks is het natuurlijk om er een wedstrijdje van te maken! ;-)
Brood verpakken
Om je brood zo lang mogelijk vers te houden, kun je het het beste in een plastic zak bewaren. Die plastic zak berg je vervolgens op in een afgesloten broodtrommel. Zorg er wel voor dat de broodtrommel schoon en fris is en dus geen kruimels of condens bevat. Op die manier houd je het brood zo lang mogelijk zacht en mals.
TIP VAN DE BAKKER
Houd je van brood met een krokante korst? Bewaar je brood dan in een papieren zak!
Brood bewaren
Normaal gesproken zijn broden ongeveer een week houdbaar als je ze op de juiste manier verpakt. De kwaliteit van het brood gaat dan natuurlijk wel achteruit. Na ongeveer drie dagen begint het brood droger te worden en zijn de smaken minder krachtig.
Brood buiten de koelkast bewaren
Wist je dat brood sneller uitdroogt bij temperaturen tussen de -5°C en 5°C? Dat komt doordat het zetmeel in brood het aanwezige water loslaat tussen die temperaturen. Je brood wordt daardoor dus minder vochtig. De vuistregel bij brood is: hoe vochtiger een brood is, hoe langer het houdbaar is. Roggebrood blijft daarom langer vers dan stokbrood. Om ervoor te zorgen dat je brood niet uitdroogt, is het verstandig om je brood niet in de koelkast te bewaren.
Brood invriezen
Wil je je brood voor langere tijd bewaren? Dan kun je het het beste invriezen. In de vriezer kun je brood ongeveer twee weken bewaren, daarna begint het daar ook uit te drogen.
WIST JE DAT?
Een brood dat ouder wordt, droogt uit van binnen en krijgt een taaie korst aan de buitenkant. Dat komt omdat het vocht vanuit de kruim (het binnenste deel) naar de korst trekt.
Brood ontdooien
Brood dat bevroren is, kun je het beste in de zak laten en op kamertemperatuur ontdooien. Heb je haast? Dan kun je er ook voor kiezen om het brood in de magnetron te laten ontdooien. Je kunt het brood dan het beste in de plastic zak laten zitten, om uitdroging te voorkomen.
Wij raden het af om brood te ontdooien in de oven of in het broodrooster, omdat het hierdoor juist zal gaan uitdrogen.
TIP VAN DE BAKKER
Leg broden in de vriezer niet te dicht tegen elkaar aan, zodat ze de kans krijgen om gelijkmatig te bevriezen.
Zo bakken wij onze vlaai
Grondstoffen worden gewogen en in de machine tot een deeg gedraaid. Daarna wordt het deeg in grote stukken verdeeld.
Deze stukken worden vervolgens per stuk uitgerold op de uitrolmachine tot de juiste dikte is bereikt en weer opgerold. Onze bakker rolt dan het deeg af op een band en hiervan worden schijven uitgesneden. Deze schijven worden op bakplaatjes verdeeld en vervolgens goed in de platen gedrukt, waarna deze worden afgevuld met fruit, pudding of rijst.
De vulling wordt uitgestreken en daarna worden op de band de rasters op de vlaaien gelegd. Daarna worden de vlaaien nog afgewerkt met suiker en gaan ze de rijskast in. Als de vlaaien het gewenste volume hebben bereikt, worden ze door de ovenist afgebakken.
Zodra de vlaaien afgekoeld zijn, worden ze op de logistieke afdeling verdeeld naar de filialen en de klanten.