Zoek
Alle categorieën
    Menu Sluiten
    Terug gaan

    Desem Specialist

    Desem Specialist

    Brood met een verhaal

    Tussen al onze met passie en vakmanschap gemaakte broodsoorten, nemen onze desembroden een bijzondere positie in, want in plaats van het gebruikelijke bakkersgist, rijst ons desembrood door middel van zuurdesem. Dit maakt ons brood heerlijk luchtig maar toch stevig en geeft het een unieke volle zachtzure smaak.

    Aan de basis van onze zuurdesem staat onze moederdesem, die ruim 60 jaar oud is. Een desem die maar langzaam rijpt en elke dag opnieuw met toewijding en kennis van zaken verzorgd moet worden, zodat het delicate evenwicht in melkzuurbacteriën bewaard blijft. Een van de meest bewerkelijke processen in het bakkersvak, maar we hebben het er graag voor over.

    Verantwoord genieten!

    Naast het biologische zuurdesem gebruiken we voor het deeg ook nog eens de beste biologische meel en bloemsoorten, afkomstig van de Commandeurs-molen in het Limburgse Mechelen, het zuiverste water en een snufje zout. Ons desem laat vervolgens het deeg rijzen en krijgt hiervoor van ons de tijd, heel veel tijd. En in deze, voor brood extra lange rusttijd, worden gluten afgebroken tot aminozuren. Dit zorgt niet alleen voor de karakteristieke aromatisch smaak, maar vermindert ook de hoeveelheid suikers en zetmeel. Slow food op z’n best dus.

    Aldus bevatten onze desembroden wezenlijk meer vitaminen en mineralen en minder koolhydraten dan traditioneel brood. Dit verhoogt voedingswaarde en maakt het bovendien ook nog eens lichter verteerbaar, dus goed voor uw gezondheid. Uiteindelijk komt er uit onze speciale stenen-vloer-oven een edel en onvergelijkbaar brood. Karakteristiek van smaak, kleur, geur en textuur. Misschien heel even wennen, maar daarna begint een waar culinair genot. Voncken desembrood. Met alle passie gemaakt en lekker tot de laatste kruimel.

    Hieronder lees je de 10 voordelen van Zuurdesembrood

    1. Zuurdesembrood bevat meer B-vitamines

    Normaal brood bevat vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine) en B11 (foliumzuur). Uit onderzoek blijkt echter dat deze vitamines in het normale bakproces voor een groot deel verdwijnen. Bij zuurdesembrood gebeurt dit niet, waardoor het uiteindelijke gehalte aan B-vitamines hoger is dan in normaal brood.

    2. Zuurdesem zorgt voor beter opname mineralen

    In granen zitten fytinezuren, deze zorgen ervoor dat mineralen zoals bijvoorbeeld calcium, magnesium en ijzer, minder goed door het lichaam kunnen worden opgenomen. Tijdens het lange rijsproces van zuurdesembrood worden de schadelijke fytinezuren afgebroken, waardoor de mineralen beter door je lichaam worden opgenomen.

    3. Zuurdesembrood houdt insuline onder controle

    Na het eten van brood gaat je bloedsuiker omhoog. De insuline in je bloed stijgt dan ook, dit is nodig omdat insuline helpt bij het ‘opruimen’ van suiker. Als dit allemaal te snel en te hard gaat dan krijg je last van pieken. Een suikerpiek, waardoor je hyper wordt of een suikerdip, omdat de insuline te fanatiek alle suiker heeft opgeruimd (onder andere als vet op je heupen). Dit gebeurt wel eens nadat je brood hebt gegeten en je even later een enorme drang krijgt iets zoets te eten. Dit komt doordat de bloedsuiker van heel hoog, naar heel laag is gegaan. Deze heftige suikerpieken komen veel minder voor als in plaats van gewoon brood zuurdesembrood wordt gegeten.

    4. Zuurdesembrood is goed voor de darmen

    Zuurdesem ontstaat door een fermentatieproces. Fermenteren betekent eigenlijk dat je iets een beetje laat verrotten. Dit doen wij mensen al sinds duizenden jaren, zo maakten we brood, wijn en ook zuurkool. Het rottingsproces vindt plaats door de hulp van bacteriën. Deze bacteriën zijn erg goed voor ons, ze leven ook in onze darmen en zorgen daar voor een gezonde darmflora.

    Er wordt steeds meer bekend over de gezondheidsvoordelen van deze bacteriën. Goede bacteriën in onze darmen zouden helpen bij de behandeling van diabetes, het remmen van ontstekingen bij reuma en zelfs invloed hebben op ons psychisch welbevinden.

    5. Zuurdesembrood bevat minder acrylamide

    Acrylamide is kankerverwekkend en ontstaat bij het verhitten van koolhydraatrijke producten, zoals aardappelen en granen. Gebakken aardappelen, chips, koffie, maar ook brood bevat acrylamide. Gebleken is echter dat een lang rijsproces van brood, zorgt voor de afbraak van stoffen die tijdens het bakproces acrylamide vormen.

    6. Zuurdesembrood helpt de gluten af te breken

    Hoewel mensen met coeliakie geen gewoon zuurdesembrood kunnen eten, is het wel een goed alternatief voor mensen die glutensensitief zijn. Reageer je slecht op gluten (bijvoorbeeld in gewoon brood)? Probeer dan eens zuurdesembrood, wellicht nemen de klachten dan af.

    7. Zuurdesembrood blijft langer goed

    Zuurdesembrood is langer houdbaar, zeker als je het aan stuk bewaart.

    8. Zuurdesembrood is ambachtelijk

    Al in de Bijbel werd gesproken over brood en vanzelfsprekend was dit zuurdesembrood! Het is een prachtig ‘slow’ product.

    9. Zuurdesembrood is voordelig

    Je hebt er immers alleen meel, zout en water voor nodig :-) Daarbij komt dat de ervaring leert dat je van zuurdesembrood gewoon minder eet, dat scheelt dus ook in beleg. En uiteindelijk betekent dat ook gewoon dat je minder eet. Voor de meesten van ons is dat ook een groot voordeel!

    10. Zuurdesembrood heeft het lekkerste korstje

    Er gaat niets boven het korstje van zuurdesembrood! Een heerlijk licht zuur, knapperig korstje.